Vinbergssnäckor del tre – vardagslyx med Champagne, Ramslöksgratinerade Vinbergssnäckor och Hjort

Så var det dags att testa ”Ramslöksgratinerade Vinbergssnäckor” – eller SlowFood at it’s best – ”snigelprojektet”…och att få det M-testat dvs Moa-testat var ju perfekt med tanke på att hon aldrig ens tänkt tanken på att äta sniglar! =) Champagne de Pompadour och vardagslyx stod på menyn och kvällen blev sådär trevlig som den bara blir när spontana infall är med i matchen. Ett extra uppkok av Vinbergssnäckorna tillsammans med schallottenlök, vitlök, morot, palsternacka, vitt vin någon timme och en halv. Under tiden – se till att Champagneglasen inte är tomma och börja med smöret…

Ramslökspurén var ett bidrag från Collegium-, Hagdahls Kök-, Kock i Hemmet-Andreas Landén och med smör, salt, svartpeppar och något extra vitlök för att kicka den distinkta vitlökssmaken i Ramslök ännu mer får man ett schysst Ramslökssmör att jobba med…

Sedan fyller man bara snäckskalen med smör – snigel – smör. Och det är ingen idé att snåla – smöret är halva grejen här. In i ugnen på grilläget ca 10 minuter och servera gott lantbröd till. Enkelt och riktigt, riktigt gott!

Ska man vara självkritisk skulle nog Vinbergssnäckorna fått koka någon mer halvtimme i lagen (det var riktigt schysst som det var men det kan alltid bli bättre – typiskt kockar?) och man kunde förstärkt vitlökssmaken något mer – Ramslök har en tendens att ”tappa” vitlökskaraktären när den blir riktigt varm – men men – att snigelskalen var tomma och smöret tillvarataget med hjälp av lantbrödet måste väl ses som ett gott betyg nog? Speciellt när en i sällskapet äter sniglar för första gången! =)

Varmrätt blev sedan Hjort, rostade rotfrukter och ännu mer Ramslökssmör – som funkade med ”skumpan” det med konstigt nog???  Ska man se till ”projektet” i sin helhet var det utan tvekan väl värt ”tid och möda” på alla sätt – upplevelsen överträffade vida det ”pyssel” som Vinbergssnäckorna innebar. Kvalitén i jämförelse med burksniglar var som natt och dag. Sätt igång ett sommar-projekt nu! Ut och plocka Vinbergssnäckor! Mer närodlat, ekologiskt och SlowFood än så blir det inte…

Läs tidigare blogginlägg:
Ett projekt i ”snigelfart” – Helix Pomatia Allium Ursinum – eller riktig ”SlowFood”… (del ett)
Snigelprojektet del två – tips och råd vid slakt och rensning av Vinbergssnäckor

3 Responses to Vinbergssnäckor del tre – vardagslyx med Champagne, Ramslöksgratinerade Vinbergssnäckor och Hjort

  1. Annika says:

    Hej!
    Vi, min väninna o jag, har kokat, rensat och sköljt närmare 200 st enligt dina tips 🙂
    Förmodligen har vi varit lite för noga vid rensningen… Ska det se ut som en ”näbbsko” efter rensningen? Vi har kanske tagit bort för mycket…? Vi hade lite svårt att se på bilden…
    Nåväl… det ska bli väldigt gott tillsammans med mycket vitlökssmör 😛
    Tack för en mycket bra och trevlig sida!
    Annika o Åsa 🙂

    • Admin says:

      Tack för feedback Annika och Åsa!

      Det låter som att ni rensat dem väl. Bilden i andra blogginläggen – https://eventkockblogg.wordpress.com/2010/05/23/snigelprojektet-del-tva-tips-och-rad-vid-slakt-och-rensning-av-vinbergssnackor/rensning/ – visar hur mycket man plockar bort överst, sedan ligger Vinbergssnäckan med sugfoten uppåt/ mot kameran under.

      Skulle vara kul att höra vad ni tyckte om dom vitlöksgratinerade när tiden är inne för Snigelfest! Ni har ju några stycken att prova olika recept på…

      Testa ”Grekiska” som vi gjorde på en krog jag jobbade på; ”Grundkoka” sniglarna med vitlök, schalotten, vitt vin, färsk timjan och rosmarin. Plocka upp sniglarna och fräs dem i lite olivolja tillsammans med finhackad schalotten, vitlök – salt och svartpeppar från kvarnen. Tillsätt strimlade soltorkade tomater och ev en liten klick tomatpuré. Slå på lite av den silade lagen från snigelkoket som ”smaksättning” och låt koka in, tillsätt grädde och någon matsked Creme Fraiche – gör ett snabbt uppkok, såsen ska vara ”krämig” – man kan tillsätta finhackade örter som persilja, rosmarin, timjan precis innan portionering om man vill. Portionera sniglarna i ugnsfasta formar, smula Fetaost över och gratinera av sniglarna i ugnen. Hur gött som helst! =)

  2. Pingback: Ett projekt i ”snigelfart” – Helix Pomatia Allium Ursinum – eller riktig SlowFood… « Kockknivar & Köksredskap på nätet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: