Keramiska kockknivar från Satake Hi Tech Ceramics – fakta om keramik som material, keramiska skär och keramikknivar

satake_hitech_ceramics

Ett av de senaste tillskotten av kockknivar i vår köksbutik på internet www.eventkock.se är de keramiska kockknivarna från Satake – Hi Tech Ceramics. Genom åren har vi fått många frågor kring keramikknivar, keramiska skär och keramik som material i knivblad och kockknivar och det känns som att det är dags att sammanfatta lite fakta kring keramiken i praktiken.

Är keramiska knivar känsligare än andra kockknivar? Där är svaret tveklöst ja! Keramiska kockknivar är känsligare än vanliga kockknivar av flera anledningar. Keramikbladen tillverkas ungefär som kockknivar och knivblad av pulversnabbstål. Keramikämnen pulvriseras och pressas samman under flera tons tryck i en avancerad process. Resultatet är stenhårt. Keramik är det näst vassaste man kan skära med efter diamant. Alla knivblad som är hårda flisar ur lättare, hårt knivstål bibehåller skärpan under längre tid men är känsligare för tex brytskador. Har man hårt knivstål i sina kockknivar ska man vara försiktigare. Keramikknivar lämpar sig inte för urbening av hjortsadeln eller att skära i frysta råvaror, hårda ostar etc men använder man bara sin keramiska kniv som den bör användas och vårdar sina kockknivar är tex Satake’s Hi Tech Ceramics en kniv du kommer älska över allt annat!

Varför denna makalösa skärpa? Två anledningar och svaren finns ovanför. Det är bara diamant som slår keramiska skärmaterial i skärpa och sedan har vi tillverkningsprocessen av keramisk knivblad. Förstorar man ett ”vanligt” knivstål så är det ojämnt i strukturen. Ett pulversnabbstål (eller MicroCarbide) har precis som en keramisk kockkniv en – i stort sett – helt slät yta under mikroskopet. Detta – i kombination med en riktigt aggressiv slipvinkel – gör att man inte heller upplever samma motstånd som hos ordinära knivstål.

Varför är svarta knivar dyrare än vita knivar? Det har egentligen med tillverkningen att göra också. De svarta Hi Tech Ceramics pressas under högre tryck, under längre tid. De svarta keramikknivar är följdaktligen hårdare än de vita – och tar längre tid att tillverka och blir därför dyrare.

Nörd-fakta om keramik som material Att materialet ändå blir hårt och på ett sätt riktigt hållbart gör att tex Nasa’s bottenplattor i rymdskyttlar och bromsbeläggen i Ferrari är gjorda av keramik som genomgår samma tillverkningsprocess. Med det betyder som sagt inte att en skäregg i keramik är hållbar. Tänk på hur du vårdar dina keramikknivar och du kommer ha stor nytta av dom en lång tid i ditt kök…

Satake Hi Tech Ceramics är en fantastisk keramisk kockkniv; otroligt skarp och väldigt lätt vilket gör att du kan utföra riktiga precisionsarbeten med dina keramiska kockknivar i köket. Testa gärna på en tomat så förstår ni vad jag menar!

Bookmark and Share

Annonser

4 Responses to Keramiska kockknivar från Satake Hi Tech Ceramics – fakta om keramik som material, keramiska skär och keramikknivar

  1. Pingback: Kyocera – keramiska knivar « Allt om kockknivar – en blogg om knivar, kockknivar & köksknivar

  2. Pingback: Keramiska kockknivar från Satake – Hi Tech Ceramics « Allt om kockknivar – en blogg om knivar, kockknivar & köksknivar

  3. Pingback: Slipning av Keramiska Kockknivar – VART!??? « Knivslipning

  4. Pingback: 2010 in review – Detta hände under 2010 i ”Eventkock.se – Bloggen”! « Kockknivar & Köksredskap på nätet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: